Forsärlan

forsarla-300

Jag såg den idag. Eller rättare bestämt igår. Och det var precis därför jag hade begett mig dit. Till Tabergsån, nedanför Hofslätts Hembygdsgård. Jag är hobbyornitolog och en av mina svagheter är att räkna årskryss, d v s räkna de arter jag ser under ett år. Forsärlan är ett s k säkert kryss. Den häckar nämligen där. Vid Tabergsån eller (och) i Hassafall. Det var alltså därför jag var där, men också för att kolla om jag kunde få syn på strömstaren och, om alla gudar var med mig, att få se en liten glimt av min absoluta favorit – kungsfiskaren.

Förra året var jag en regelbunden besökare i dessa trakter för att just få se kungsfiskaren. Men nej – det funkade inte. Ingen liten blå fågel. Nu stötte jag på en kvinna där vid ån. Hon var också ute för att inte bara motionera, utan också se nåt som man inte brukar. Och hon hade minsann sett en strömstare direkt när hon kom ner till ån. Dessutom hade en släkting till henne inte haft några som helst problem att få syn på ett blått streck svävande över den mörka ån tidigare i vår. Faan, var det triggar igång mig.

I alla fall tog jag en promenad nerför ån och tittade, lyssnade, nosade och bara njöt. Denna tid är fantastisk. När jag stod där, vid åkanten, visade flera små fåglar upp sig, bl a svartvit flugsnappare, grönfink, bllåmes, ringduva, svarthätta, stjärtmes och rödhake. Sen hör det till saken att jag har skaffat mig en sån suverän app. FÅGELGUIDEN. Kostar visserligen 189 spänn, men jag lovar, den är värd vartenda öre. Var lite osäker på svarthätta och trädgårdssångare. Appen sa att det var svarthätta. Det var svarthätta. Jag älskar Fågelguiden.